
Mă bucur foarte mult că mi-a fost adresată această întrebare și că se dorește o astfel de temă de discutat, pentru că dacă realizăm că putem stăpâni arta de a aduce valoare clienților sau partenerilor noștri , afacerea noastră pe lângă faptul ca va “exploda”, va aduce și stabilitate.
Această întrebare s-a trezit în mintea mea acum 16 ani, chiar în momentul când lucram în industria IT, dar activam și în industria de network marketing. În industria de IT pot să spun că vindeam același produs pe care îl vindeau mulți competitori de ai mei direcți și tot timpul mă întrebam “de ce ar cumpăra cineva de la mine produsul respectiv, de ce ar rămâne alături de mine în parteneriat mai mult timp, mai ales că majoritatea cazurilor nu aveam cel mai bun preț de pe piață. La fel și în industria de network marketing, sunt foarte multe companii care vând produse similare și totuși toate companiile funcționează.
De ce? Răspunsul este unul foarte simplu, datorită persoanelor care reprezintă companiile respective. De foarte multe ori am spus ca oamenii aleg oameni nu companii.
Probabil că o să răspund astăzi vorbind despre felul cum putem aduce valoare partenerilor cu care lucrăm. După cum vă spuneam, de multă vreme am început să realizez că este extrem de important să înțeleg diferența între procesul de vânzare și procesul de valorificare. Procesul de vânzare putem să îl denumim ca fiind acțiunea de a vinde, a ceda unui cumpărător dreptul de proprietate asupra unui bun în schimbul unei sume de bani însă prin procesul de valorificare vreau să cred că înțelegem a pune în valoare, a scoate în evidență valoarea unui lucru, a unei persoane, a unui serviciu sau chiar a unui parteneriat.
Astfel dacă procesul de vânzare este ceva simplu, foarte concret și implică un schimb în cele mai multe cazuri bazat pe bani, procesul de valorificare are legătură cu mai multe aspect. Ar fi bine să porniți de la compania pe care o reprezentați și filozofia asumată de către aceasta. Este foarte important să cunoști lucruri esențiale și relevante pentru celălalt în legătură cu compania ta. Să cunoști foarte bine filozofia asumată pentru a putea trăi prin filozofia companiei pe care o reprezinți.
Mai mult de atât este foarte important să te cunoști și pe tine ca specialist, ca și consilier sau partener iar pentru asta este nevoie să identifici valorile sau lucrurile care pe tine te reprezintă cel mai bine în viața aceasta. Încearcă să scrii pe foaie cuvinte care te reprezintă, probabil că vei porni de la 10, 20, dar îți sugerez să ajungi la maxim 5 și acele cuvinte descriptive să fie “aurul” pe care tu îl trăiești în fiecare zi, pentru că ele te reprezintă cel mai bine, prin ele poți aduce valoare cel mai bine oamenilor cu care lucrezi sau partenerilor tăi, viitorilor tăi clienți.
De ce? Pentru că ele pun baza a ceea ce tu trăiești în fiecare zi și dacă ceva te reprezintă cu adevărat, e păcat să nu vorbești despre ceea ce te reprezintă.
Este foarte important să înțelegem că astfel aducem valoare relației pe care o dorim. Să nu facem greșeli precum foarte mulți parteneri cu care am lucrat de-a lungul anilor și care au înțeles că relația pe care și-o doresc înseamnă un schimb de produse, în urma unui beneficiu financiar.
Este mult mai mult de atâta, trebuie să știm să legăm relații cu oamenii, trebuie să știm să valorificăm relația prin faptul că la bază sunt valorile în care credem. Este la fel de important să valorifici și produsele pe care tu le reprezinți, pentru că doar așa ai șanse să aduci valoare în viața celorlalți.
Ține foarte mult de atitudinea pe care noi o avem, atitudinea ta trebuie să fie entuziastă, fidelă și corectă față de compania pe care o reprezinți. Trebuie să fie în același timp o atitudine optimistă și sinceră a propriei persoane.
De ce? Pentru că doar așa vei putea scoate ce e mai bun de la tine, doar așa vei fi autentic în discuția cu celălalt și doar așa vei putea aduce valoare cu adevărat relației pe care tu o dorești sau produsului pe care vrei să îl vinzi sau parteneriatului pe care vrei să îl oferi. Este foarte important, în momentul în care ai o anumită expertiză câștigată în ani de zile, să începi să vorbești despre ea pentru că aceste exemple produc valoare celorlalți cu care stăm de vorbă, oamenilor le plac experții, oamenilor le plac poveștile personale, oamenilor le plac dovezile similare referitoare la ceea ce tu promovezi.
Nu uita de dezvoltarea personală. Poți încerca lucruri noi, e bine să ai un stil personal de a face afaceri, de a vorbi despre ceea ce tu crezi dar cred că este la fel de important să vedem și calea bătătorită dacă pot spune așa, a altora care au deja sucess. Experiența noastră ne costă foarte mult timp, ne costă foarte multă energie, dar atunci când învățăm din experiența altora s-ar putea să devenim mult mai eficienți. Cu siguranță vom trăi și noi eșecul nu se pune în discuție acest aspect, dar vorbim de a face lucruri pe care și alții le-au făcut, le-au pus în practică și au reușit. Asta înseamnă pentru noi a devenii eficienți în ceea ce privește afacerea noastră.
Valorificarea partenerilor noștri are legătură directă cu nevoia lor, nu poți oferi valoare fără să înțelegi nevoia partenerilor. După ce ți-ai asumat ceea ce ești, după ce cunoști compania pe care o reprezinți, produsele pe care le reprezinți, după ce conștientizezi parteneriatul pe care ți-l dorești e bine să te întâlnești cu oameni și să identifici nevoile lor în discuțiile cu ei, astfel încât sa poți aduce soluții clare și specific nevoilor lor.
Cu siguranță atunci vei aduce valoare partenerilor sau clienților tăi. Mai multe lucruri despre acest subiect cu siguranță îl veți putea întâlni în cursul de vânzări excelența în vânzări de tip network marketing.