
Să îl cunoaștem pe Mihai Grăbitul.
Ora 9:20: alarma sună. Mihai ridică telefonul, oprește alarma și începe să se gândească la ce are de făcut azi. Fiind adormit, își aduce aminte doar de Webinarul de la 18 la care a promis că va fi prezent. Se ridică din pat și își începe siesta de dimineață.
Ora 09:40: intră în bucătărie, pregătit să ia micul dejun și să-și consume cafeaua de dimineață. Nici nu deschide bine frigiderul că îi sună telefonul. Se uită la ecran și vede că îl apelează Ionuț Popescu. Cu o voce somnoroasă răspunde:
– Alo, da.
– Salut Mihai, să știi că am la dispoziție maxim jumătate de oră pentru întâlnirea noastră. Eu acum sunt în centru. Unde vrei să ne întâlnim?
Mihai, de-abia acum și-a adus aminte de întâlnirea de la ora 10. Cum să îi zică acestuia că tocmai s-a trezit și că a uitat de întâlnirea lor? Nu este deloc profesional, de aceea continuă:
– Ionuț, a intervenit ceva în programul meu și cred că voi întârzia 5 minute. Fac tot posibilul să ajung în timp util.
– Bine, te aștept.
Nici nu a închis apelul că a și zburat spre dulap. În 15 minute, îmbrăcat, aranjat, cu agenda și geanta de lucru, iese din casă, și se îndreaptă spre centru. După câteva plecări de la semafor cu scârțâit de roți și multă goană pe bulevarde, ajunge la 10:05. Răsuflă ușurat. Este încă în grafic. Doar că acum apare o altă provocare: locul de parcare. La acea oră, găsirea unui loc de parcare poate reprezenta o minune. Trece un minut, trec cinci, trec zece și reușește să găsească un loc. Se face ora 10:20 și Mihai intră în cafeneaua unde prospectul său îl aștepta de ceva timp. Îți dai seama că nu a apucat să susțină nicio prezentare a afacerii și că a părut ca un neprofesionist în ochii lui Ionuț.
Ceea ce ar fi trebuit să înceapă ca o zi relaxantă a devenit o zi stresantă și totul din cauza lipsei de organizare a timpului. Și când te gândești că în ziua respectivă urmau zeci de apeluri telefonice, atât cu partenerii din echipa sa cât și cu potențiali clienți.
Ce ar fi putut face Mihai diferit? Primul aspect pe care l-am putut observa a fost o lipsă de organizare a sarcinilor din ziua respectivă, al doilea aspect a fost generat de condițiile de trafic. Despre aceste două provocări ne-am propus să discutăm în cele ce urmează.
Oamenii de vânzări au parte de foarte multe activități zilnice. Toate aceste sarcini au nevoie de o organizare eficientă din partea consilierului de vânzări.
Primul lucru recomandat este să notăm toate activitățile în agenda de lucru. În acest caz avem de precizat câteva detalii: Cu cine? Când? Unde? La ce oră? Cât timp durează?
Al doilea lucru este să le împărțim într-un mod eficient. Acesta implică o bună planificare în timp a activităților noastre, de aceea acest pas este bine să îl realizăm cu cel puțin trei zile în avans. Motivul este foarte simplu: dacă apar modificări în program este bine să nu fii pus în fața faptului împlinit de a nu ști când le poți replanifica.
După ce ai reușit să le împarți pe o perioadă scurtă de timp, vine pasul următor: planificarea activității cu o zi înainte. În seara dinaintea zilei de lucru, ne alocăm cinci sau zece minute pentru realizarea programului zilei următoare. Mai exact putem să analizăm toate notițele din agendă, pentru a nu uita nicio sarcină și apoi să le aranjăm în funcție de oră, în ordine crescătoare.
Pentru a face o planificare eficientă putem să le împărțim după specificul activităților: trimitere e-mailuri, apeluri telefonice, întâlniri de vânzare, întâlniri cu echipa, seminarii /webinarii /cursuri, comenzi produse, etc.
Dimineața, după ce ne trezim, primul lucru pe care merită să îl facem este să verificăm orarul sarcinilor din ziua ce tocmai începe. De altfel o recomandare foarte utilă ar fi să le listăm pentru a fi mai ușor de gestionat.
După cum ai văzut și în exemplul lui Mihai Grăbitul, din momentul în care a închis telefonul, până în momentul în care a reușit să se întâlnească cu prospectul său, au trecut 40 de minute. Din acest motiv merită ca, în momentul în care ne planificăm întâlnirea cu un potențial client, să luăm în considerare următoarele aspecte:
Motivul, pentru care ne interesează toate aceste aspecte, este acela că, atunci când ne propunem să avem un management eficient al timpului trebuie să luăm în considerare orice detaliu, care poate aduce modificări în planificarea activităților zilnice.
În timp și cu puțină practică, putem deveni cu toții eficienți în gestionarea timpului profesional. Tot ce avem de făcut este să trecem la treabă și să respectăm câteva reguli minime pentru organizarea activităților zilnice. Acum a venit timpul să ne orientăm spre activitatea noastră de zi cu zi și să începem să ne organizăm eficient.
Noi ne oprim aici cu acest articol. Te invităm să îți spui părerea în comentariile de mai jos.
Cu drag,
Răzvan Curcubătă.
Fooarte bun si foarte util !!
Fara o organizare buna a timpului nu poti sa urmezi un program bine stabilit care sa te duca in directia atingerii obiectivelor tale .
Agenda personala si organizarea timpului arata marimea afacerii personale ..
3 Comentarii
Consider ca agenda este un obiect extrem de folositor si nelipsit din uzul fiecarei persoane care-si respecta atat timpul ei, cat si pe al celor cu care relationeaza!
Consider ca agenda este un obiect extrem de folositor si nu trebuie sa lipseasca din uzul fiecarei persoane care-si respecta atat timpul ei, cat si pe al celor cu care relationeaza!